Geen Meloidogyne enterolobii aangetroffen in survey
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Naktuinbouw
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Afmelden      |      Lees online
naktuinbouw
Nieuwsbrief Import & Export
 
Nieuwe EU-regelgeving Anoplophora chinensis
Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe eisen en bijbehorende inspecties bij de import van waardplanten van Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor) uit alle derde landen. Dit zijn landen buiten de Europese Unie. Het gaat om alle planten met een stam of wortelhals met een diameter van 1 cm of meer op hun dikste punt. Op dit moment gelden er alleen nog importeisen speciaal voor waardplanten uit China en voor Acer uit alle landen.
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Vanaf 1 oktober intensievere inspecties op export potplanten naar VK
De NVWA en de keuringsdiensten gaan vanaf 1 oktober 2023 potplanten die worden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk (VK) intensiever controleren op de aanwezigheid van de Bemisia tabaci (tabakswittevlieg).
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Geen Meloidogyne enterolobii aangetroffen in survey
In het voorjaar van 2023 heeft Naktuinbouw een extra survey uitgevoerd bij bedrijven met de teelt van risico waardplanten voor Meloidogyne enterolobii. Tijdens deze survey is het organisme niet aangetroffen. Wel zijn er enkele punten van aandacht gevonden.
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Aanpassingen aantal bufferzones bacterievuur
Om bacterievuur waardplanten te mogen verhandelen naar de beschermde gebieden moeten de planten uit zogenaamde bacterievuur bufferzones komen. In deze bufferzones voert Naktuinbouw intensieve inspecties uit zowel op de kwekerij als daarbuiten. Het afgelopen seizoen zijn de zones op verzoek van de boomkwekerijsector uitgebreid of juist gekrompen. Van de bufferzones Lichtenvoorde (6), Udenhout- St Oedenrode (8), Bergeijk (9) en Boxmeer-Venray-tegelen-Nederweert (10) zijn de grenzen aangepast. Voor meer informatie over bacterievuur en bufferzones kunnen bedrijven de bedrijfskeurmeester raadplegen. 
 
Naar actuele kaarten >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Wijziging beschermde gebieden bacterievuur
Er zijn in de EU landen die geheel of gedeeltelijk vrij zijn van bacterievuur. Om waardplanten van bacterievuur te kunnen verhandelen naar die gebieden moeten planten aan extra eisen voldoen en worden voorzien van de bijzondere PZ ERWIAM code. Jaarlijks moeten deze lidstaten die beschermde gebieden hebben aangewezen voor bacterievuur met een survey aantonen dat hun land of het betreffende gebied nog steeds vrij is van bacterievuur. Als dit onvoldoende kan worden onderbouwd moeten de lidstaten de beschermde status loslaten. Dit is het geval voor Slovenië, Slowakije en voor delen van Italië. Ook Zwitserland verliest de beschermde status voor bacterievuur.
 
 
 
Keuringsdiensten leggen afspraken over plantgezondheid vast
Op 29 september tekenden het ministerie van LNV en de vier plantaardige keuringdiensten BKD, KCB, NAK en Naktuinbouw de Meerjarenovereenkomst uitvoering Plantgezondheidswetgeving.
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Nieuwe EU-wetgeving waardplantreeks Xylella fastidiosa
Vanwege verschillende nieuwe vaststellingen van Xylella fastidiosa in de EU is de lijst met waardplanten die is opgenomen in de EU-verordening uitgebreid. Lees hier om welke waardplanten het gaat.
(Gepubliceerd 2023/1706, aanpassing 2020/1201) 
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Import- en exportinspectie- aanvragen
Voor de afgifte van een fytosanitair certificaat is het noodzakelijk dat er een exportinspectie plaatsvindt. De exporteur vraagt de exportinspectie zelf aan via e-CertNL. De aanvraag van een importinspectie vindt plaats via CLIENT import.
Bij het aanvragen van een import- en exportinspectiebezoek zijn een aantal zaken van belang. Bijvoorbeeld de bedrijfstijden van Naktuinbouw, de inspectietijden, de inspectievoorwaarden en het servicelevel van Naktuinbouw.
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
 
Volledig invullen adresgegevens verplicht
Sinds kort is het verplicht om de  adresgegevens 'Exporteur' en 'Importeur' volledig in te vullen in e-CertNL.

Vanwege de toenemende vraag van derde landen om elektronische fytosanitaire certificaten is het nodig om de aanvraaggegevens volledig in te vullen. 

Het gaat om het volledig invullen van de adresgegevens van de exporteur (vak 1) en importeur (vak 3). 
 
Lees meer >
 
Facebook Twitter LinkedIn
 
Geen inspecties op 16 november na 12.00 uur
Op donderdag 16 november is er een keuringenmiddag vanaf 13.00 uur. Alle medewerkers van de afdeling Keuringen nemen hieraan deel. We voeren dan geen inspecties uit na 13.00 uur. Keurmeesters, de planning en administratie zijn niet beschikbaar en ook niet telefonisch bereikbaar deze middag. Vraagt u daarom geen inspecties aan voor deze dag na 12.00 uur.

 
naktuinbouw
Website
Contact
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram