Naktuinbouw
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Afmelden      |      Lees online
naktuinbouw
Nieuwsbrief Boom - speciaal bericht
 
Kweekt u Castanea spp. en/of 
Quercus spp.? Leest u dan dit bericht!
Er gelden bijzondere eisen voor handel van kastanje (Castanea spp.) en eik (Quercus spp.) naar beschermde gebieden in de EU. Dit vanwege de schimmel Cryphonectria parasitica.
 
Kastanje is de belangrijkste waardplant voor deze schimmel
De bijzondere eisen zijn daarom strenger dan voor eik:
  • Voor kastanje is handel alleen mogelijk uit landen of (officieel vastgestelde) gebieden waar deze schimmel niet voorkomt. Aan deze eis kan Nederland niet voldoen.
  • Het leveren van eiken aan deze beschermde gebieden is in ieder geval tot 1 juni 2020 toegestaan vanuit heel Nederland. Dit gaf de NVWA aan Anthos aan. Voor eik is handel ook toegestaan als de schimmel niet voorkomt op de kwekerij en de directe omgeving daarvan.

 
Tot 14 december 2019 had C. parasitica een quarantaine status op eik en kastanje
In Nederland is C. parasitica in het verleden af en toe aangetroffen in de groene ruimte, en alleen op kastanje. Tot zeer recent werden deze vondsten uitgeroeid.
In 2019 zijn de locaties waar de schimmel in het verleden is gevonden opnieuw onderzocht. De schimmel is daarbij alleen nog aangetroffen op enkele locaties in openbaar groen in Limburg. Op kwekerijen is bij de veldkeuring op eik afgelopen seizoen gecontroleerd op het voorkomen van deze schimmel. Dit vanwege de quarantainestatus. Het is nergens vastgesteld.
 
De NVWA beschouwt de uitgevoerde controles en bemonstering van afgelopen jaar in de groene ruimte voldoende garantie dat ook de omgeving van kwekerijen vrij is.
Dit biedt voldoende grond om te verklaren dat de eiken voor het handelsseizoen 2019/2020 voldoen aan de eis van bedrijfs- en omgevingsvrijheid. Dat betekent dat partijen eik tot 1 juni 2020 aan de beschermde gebieden kunnen worden geleverd.
 
NVWA, Naktuinbouw, Anthos en LTO werken samen
Er vindt nog overleg plaats tussen NVWA, Naktuinbouw, Anthos en de LTO vakgroep Bomen en vaste planten. Zij bespreken dan het inregelen van de garantstelling voor de betreffende beschermde gebieden vanaf 1 juni 2020.
 
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen we naar het Register eisen en coderingen voor beschermde gebieden. Lees optie c van punt 21 (= sinds het begin van de laatste volledige vegetatiecyclus zijn op de plaats van productie en de directe omgeving geen symptomen van Cryphonectria parasitica (Murrill) waargenomen).
 
Let op:
de status “beschermd gebied” kan meerdere ziekten en plagen betreffen
Voor eik zijn dit de EPPO codes: THAUPR en ENDOPA
Bekijk ook “Wijze waarop aan bijzondere eisen in NL voldaan kan worden” in het bovenstaande register. Het plantenpaspoort voor bepaalde producten voor de handel naar zo’n gebied moet in dat geval een verklaring hebben voor alle daarvoor genoemde ziekten en plagen.

 
naktuinbouw
Website
Contact
Facebook   Twitter   Linkedin